Ресторант Под липите

Ресторант „Под липите“ е истинска, жива легенда, с 90 годишна история, която и до днес привлича ярки личности и почитатели на хубавата кухня и отбраните питиета. Ние се стремим да останем верни на традициите и поддържаме очарованието й. 

Любимото място на бохемата и кой дава името на ресторанта


Първото име на ресторант „Под липите“ е кръчма „Селект“. Тя отваря през 1926 година и бързо бива оценена от софийските интелектуалци и бохеми. Едни от редовните й посетители са Ангел Каралийчев, Сирак Скитник, проф. Александър Балабанов, актрисата Елена Снежина. Елин Пелин, също чест посетител на заведението, му дава поетичното име „Под липите“, под което с гордост работим и до днес. 

Четири години по-късно, в етажа за наематели над заведението се нанася Дора Габе. Спонтанните литературни четения бързо се пренасят от дома й в ресторанта. 

Днес заведението посреща не само български интелектуалци, политици и звезди, но и имена от световна величина като Ерик Робъртс, Патрик Суейзи, Том Беринджър, Робърт Непър, Паулу Коелю. Наши гости са били царе, президенти и посланици. Ние сме домакини и на гала вечерите на София филм фест. 

 

Къде се крие тайната ни


В кухнята. Вярно е, запазили сме автентичната атмосфера, обстановката е забележителна, а градината и чардака – предпочитано място от гостите ни през топлите дни, но нашето най-голямо богатство си остава кухнята. 

Предлагаме традиционни български гозби и мезета: от луканките, суджуците и пастърмата, през кьопоолу с прясно изпечени зеленчуци, домашно кисело мляко и лютеница, до погачи и баници, изпечени на пещ. 

Почти всички продукти, които влизат в кухнята на ресторанта, са наше собствено производство. Разполагаме със собствена ферма, в екологично чист район, и сами произвеждаме по-голямата част от плодовете, зеленчуците, месото и млечните продукти, които ви сервираме. Научете повече за нашата ферма

 

Къде се намираме


Намираме се под липите, в кв. Лозенец, на тихата, зелена улица „Елин Пелин“, съвсем близо до парка, на 7 – 8 минути от центъра на София. 

Направете си резервация и заповядайте. 

Pod Lipite Facebook Share This