История

Вкусът на традицията

Една вечер в ъгловата къща "Подъ Липите"

Спомен от миналото.

Именно с това усещане си тръгва всеки наш гост. Опитвайки специалитетите на нашия ресторант Вие ще се насладите на домашно приготвена храна.

Още със създаването си през 1926 година като кръчма „Селект”, ресторант Подь липите” успява да заплени посетителите си.  Сред тях най- редовни били Елин Пелин, Ангел Каралийчев, Сирак Скитник, Ал. Балабанов, Елена Снежина и много други именити българи. Именно създателя на едни от най- хубавите български разкази и творби в онези смутни години дава името запазило се и до днес „Подь липите”. Елин Пелин е сред най- честите посетители на малката квартална кръчма, приютявала редица бележити българи и предоставяла им спокойствието и уюта да творят статии и разкази споделяйки трапезата и виното си от Карабунар и Виноградец. Редовните клиенти се познавали и пришълците били рядкост. Компанията се увеличила когато през 1930 година в етажа за наематели на семейство Тасеви се нанесла Дора Габе. От всички наематели тя била любимката на хазяина - ген. Тасев. Според него тя имала най-добър вкус. Обзавела тавана с миндерлъци и дървени шкафове в битов стил. Елисавета Багряна също е една от най-честите посетителки в този дом. Спонтанно ли­тературните четения често се пренасяли от дома на Дора долу в кръчмата, а компанията все повече растяла. Тази кръчма е била част от всекидневието на онези, които днес заемат безспорно място в българската класика.

Един от най- старите ресторанти в София пази добре своята история, следва своята традиция да предлага традиционни български гозби приготвени с български продукти, повечето от които собствено производство.

Нашата ферма край село Осоица са нашата гаранция за един по-различен, но определено по-истински вкус! 
Домашно приготвените меса и кайма, кисело мляко и сирена, хляб и сладка връщат гостите ни в света на детските спомени с гозбите на баба.

Във фермата се отглеждат отбрани и добре селектирани породи месодайни телета, млечни крави (от породата „Монбелярд”), овце, кози и прасета, които използваме за направата на различни ястия от менюто. Ресторанта предлага  на своите гости богат избор от луканки и суджуци от  телешко и дивечово месо , кайма, карначета и сухи мезета- пастърма, филе Елена и сушеница приготвени в ресторанта по стари рецепти. И тъй като погачите и лютениците са неизменна част от трапезата на българина , за нашите гости ние приготвяме разнообразие от питки и баници изпечени на пещ, както и изкусна лютеница и кьопоолу с прясно изпечени зеленчуци. Но не  по- малко вкусно е млякото от което правим нашите домашни сирена и нашето домашно кисело мляко. Затвореният цикъл, който започва от специалните фуражи и начин на отглеждане, гарантира повторяемост и високо качество на отглежданите животни, а оттам и високо качество на самите продукти.

Pod Lipite Facebook Share This