Традиционните български празници, създадени и съхранени през вековете до ден днешен

В календара на българина празници не липсват, но и традициите създават такива дни и моменти. Те ни правят уникални като народ, създават чувство на гордост във всеки от нас.

И като започне новата година и минат именниците стигаме до „Баба Марта“ ( 1март).

По стара традиция връзваме на близки и познати усукани бели и червени конци за здраве през идната година. Тези усукани бели и червени конци са наречени мартеница. И по- стар обичай се закичват на хората, дървета и животни с вяра за здраве и успех.

„Баба Марта“ е символ на възраждащата се природа, точно затова и промените във времето се свързват с настроението и. Не липсват поверия и легенди свързани с този стар български обичай, и макар и в други балкански страни да присъства тази традиция, се смята за традиционно българска, съществувала от времето на хан Аспарух.

Не след дълго, едва два дни по- късно на 3март всеки българин празнува най- големия за всички ни празник, а именно Освобождението на България.

На 3 март 1878 година е подписан Санстефанския мирен договор между Русия и Османската империя. По силата на договора България става най- голямата държава на балканският полуостров. Не след дълго едва няколко месеца по късно Берлинския мирен договор нанася жестоки корекции на границите на държавата. Много българи остават извън страната и може би точно затова датата 3 март остава светъл празник за всеки от нас.. Ние празнуваме запазените традиции, народната вяра- християнството и възстановената държавност. По традиция на този се слагат венци на всички паметници на знайни и незнайни войни, има тържествена заря- проверка и българските знамена се веят високо вдигнати.

Именно в такива дни си спомняме за традициите и обичаите, на националните ни гозби, за традиционната българска народна музика и танци.

В ресторант „Под липите“ ще откриете както елементи от бита на българина, така и аромата на традиционните български гозби. Именно там ще се насладите на изпълнението на традиционни песни и хора от различните фолклорни области. В ресторант „Под липите“ спомените оживяват, но и нови се създават.

Малко са местата, които така да пазят българските обичаи и традиции, и именно затова трябва да поддържаме и подкрепяме най- скъпото, което ни е запазило през вековете, а именно традициите.

Pod Lipite Facebook Share This